Filmtips

Filmtips

As it is in heaven

Regie: Kay Pollak (2005)

Deze Zweedse film gaat over een topdirigent die dagelijks op het podium staat om het orkest een perfecte uitvoering van een muziekstuk te laten spelen. Hij bezwijkt onder de grote druk, krijgt een hartaanval en het doktersadvies om rustig aan te doen. Hij keert terug naar zijn geboortedorp en neemt een andere naam aan om zijn aanwezigheid geheim te houden. In een tijd van bezinning moet hij onder ogen zien dat zijn carrière slechts een vlucht was uit zijn ongelukkige jeugdjaren. En dat terwijl hij juist weer woont tussen dezelfde mensen als toen. Een bijzonder mooie film met o.a. het prachtige lied Gabriella’s Song. Echt een aanrader voor iedereen die zich bezighoudt met persoonlijke ontwikkeling!

Fragmenten uit deze film gebruikt ik o.a. bij programma’s voor vrouwen over leiderschap en biedt tevens een basis voor een teambuilding gecombineerd met een zangworkshop. Links opnemen. Evt. referentie toevoegen van de teambuilding ’s Heeren Loo.

Intouchables

Regie: Olivier Nakache en Éric Toledano (2011)

Deze film vertelt het verhaal van een verlamde aristocraat van middelbare leeftijd en een jonge ex-delinquent afkomstig uit de buitenwijken van Parijs. In de ontmoetingen zijn alle tegenpolen duidelijk zichtbaar en een samenwerking ligt niet voor de hand. Toch wordt de één de persoonlijk verzorger van de ander. In hun samenwerking vallen beetje bij beetje alle vooroordelen weg en halen de twee het beste in elkaar naar boven. Uiteindelijk ontstaat er een hechte vriendschap. Een inspirerende film voor iedereen die verder wil kijken dan de rol die iemand vervult en openstaat voor ware ontmoeting van mens tot mens.

Freedom Writers

Regie: Richard LaGravenese (2007)

Een beginnend lerares komt terecht op een Amerikaanse High School die gedomineerd wordt met kansarme jongeren van verschillende etnische afkomst. Ze krijgt een van de slechtst presterende klassen toegewezen en haar wordt verteld geen hoge verwachtingen van haar leerlingen te hebben. Haar klas lijkt weinig onder de indruk van haar pogingen om hen iets bij te brengen maar gaandeweg het schooljaar weet ze daar dankzij ongewone lesmethoden toch verandering in te brengen. Interessant voor iedereen die gelooft in de kracht van mensen.

The bucket list

Regie: Rob Reiner (2007)

Vermakelijke film over een rijke zakenman en een hardwerkende familieman die elkaar ontmoeten in het ziekenhuis. Bij beiden is een ongeneeslijke vorm van kanker geconstateerd en ze hebben nog een half jaar tot een jaar te leven. Dat brengt het gesprek op al datgene zij nog willen doen voor hun dood. Samen gaan ze op pad om in sneltreintempo nog zo veel mogelijk wensen waar te maken in de weinige tijd die hen nog rest. Daarbij voldoen ze niet alleen aan hun eigen individuele verlangens, maar gaan ze ook telkens mee in die van de ander, waardoor ze inzicht krijgen in elkaars kijk op het leven. Mooie film voor iedereen die zichzelf op een luchtige manier wil confronteren over de inrichting van jouw eigen leven.

The diving bell & the butterfly

Regie: Julian Schnabel (2007)

The Diving Bell and the Butterfly vertelt het waargebeurde verhaal van Jean-Dominique Bauby, de Franse Elle-hoofdredacteur die door een beroerte bijna helemaal verlamd raakte. Hij leidt volgens de dokters aan het locked-in syndroom wat zoveel betekent als gevangen zitten in je eigen lichaam. Zijn hersenen functioneren nog, maar hij kan niet bewegen. Hij zit zoals hij zelf zegt, gevangen in een duikersklok (the diving bell), maar kan hieruit ontsnappen door opnieuw geboren te worden als vlinder (and the butterfly). Een inspirerend verhaal over de kracht van verbeelding. Geschikt voor iedereen die wel eens het gevoel heeft vast te zitten.

Into the wild

Regie: Sean Penn (2007)

Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jon Krakauer over het waargebeurde verhaal van Chris McCandless. Deze 22-jarige, pas afgestudeerde jongeman laat zijn familie een veelbelovende toekomst achter zich op zoek naar avontuur. Zonder bezittingen weg van de valkuilen van de moderne wereld, probeert hij zijn weg te vinden in de wildernis van Alaska. Bijzondere ontmoetingen en de verraderlijke kracht en pracht van de natuur vormen zijn bestaan. Maar kan hij overleven? Aanrader voor iedereen die wel eens wil ontsnappen aan de gekte van he hedendaagse bestaan.